Naujienos

Paryžiaus olimpinėse žaidynėse – istorinė V.Senkutės bronza

Paryžiaus olimpinėse žaidynėse – pirmasis Lietuvos medalis. Šeštadienio rytą irkluotoja Viktorija Senkutė iškovojo bronzos medalį vienviečių valčių varžybose. 28-erių lietuvė atvertė naują puslapį šalies irklavimo istorijoje – ji tapo pirmąja vienvietininke moterimi, apskritai patekusia į A finalą olimpinėse žaidynėse, o dabar triumfuoja ir iškovodama medalį.

Netoli Paryžiaus esantis Verės prie Marnos kanalas Lietuvai vis tik buvo sėkmingas pačią paskutinę dieną, kai vyksta startas akademinio irklavimo atstovams. Kartu su tituluotomis varžovėmis prie starto linijos stojusi Lietuvos irkluotoja buvo didžiausia šių varžybų sensacija. Mat ekspertai dar prieš startus favoritėmis įvardijo itin tituluotas varžoves.

Tai – pavienių keturviečių olimpinė čempionė ir dviejų pastarųjų pasaulio čempionatų nugalėtoja vienviečių varžybose olandė Karolien Florijn ir vienintelė ankstesniuose etapuose Paryžiaus žaidynėse V. Senkutę aplenkusi Tokijo olimpinė čempionė Emma Twigg iš Naujosios Zelandijos.

Vos prasidėjus A finalui jos ir pateisina favoričių statusą, o lietuvė dar įpusėjus distancijai lietuvė rikiavosi penktoje vietoje, bet turėjo ypatingai stiprų finišą – galingais yriais prieš pat finišo liniją išsiveržė į prizinę trečiąją vietą, distanciją įveikusi per 7:20.85 min.

„Dar vis atrodo, kad sapnuoju“, – netvėrė džiaugsmu 28-erių olimpinė prizininkė. Kalbėdama apie varžybų planą irkluotoja pasakojo, kad jį pavyko išpildyti maksimaliai, o tam pasirengti padėjo komandos draugės.

„Turėjau aiškų planą. Treneris prieš išeinant pasakė, kad medaliai bus dalijami ne pirmame, o antrame kilometre. Tiesiog žinojau, kad reikia nepasiduoti, reikia tęsti. Šitą finišą aš praktikavausi labai daug kartų namuose, dar prieš išeinant Kamilei rašiau, kad darysiu tą finišą, kurį darome Trakuose, kai jos mane spaudžia, o aš bėgu. Tiesiog pavyko išpildyti tai ir to finišo užteko“, – apie varžybų eigą pasakojo V. Senkutė.

Auksą iškovojo olandė Karolien Florijn (7:17.28), o sidabrą – Naujosios Zelandijos atstovė Emma Twigg (7:19.14).

Lietuvei Paryžiaus olimpinių žaidynių kanale sekėsi nuo pat pradžių. Atrankoje ir ketvirtfinalyje savo plaukimuose visas konkurentes pranokusi olimpinių žaidynių debiutantė V. Senkutė pusfinalyje finišavo antra, o šiandien tapo pirmąja istorijoje Lietuvos irkluotoja, užkopusia ant vienviečių valčių olimpinės garbės pakylos.

Vingiuotas kelias į Olimpą

Tai – pirmasis V. Senkutės medalis aukščiausio rango irklavimo varžybose tarp suaugusiųjų. Iki šiol geriausias lietuvės pasiekimas buvo 6-oji vieta Europos ir pasaulio čempionate.

Kelias iki patekimo į Paryžiaus olimpines žaidynes debiutantei V. Senkutei buvo ypatingai vingiuotas. Irkluotoja buvo priversta sudėti irklus ir daryti pertrauką, kai anksčiau buvusios irklavimo federacijos vadovų buvo nebelaikoma perspektyvia – nutrauktas finansavimas.

Sportas visada buvo šalia Viktorijos – atidėjusi irklus į šalį ji išmėgino dviračių sportą ir netgi per trumpą laiką tapo Lietuvos vicečempione, gynė šalies garbę šio sporto elitinėje arenoje – atstovavo Lietuvai Europos dviračių plento čempionate.

„Tuo momentu buvo kažkoks pyktis, bandžiau kažką įrodyti ir supratau, kad pykčiu nieko nepasieksi. Todėl pasitraukiau, pailsėjau, atradau naują meilę irklavimui, grįžau, dariau tai, kas man patinka, mėgavausi. Vakar padariau paskutinę treniruotę ir rašiau Simui, kad man dėl to liūdna, kad aš noriu dar toliau irkluoti. Bet labai svarbu yra pailsėti ir sugrįžti su nauja jėga“, – lietuvė po finišo atviravo apie savo vingiuotą kelią į Olimpą.

Pastūmėta pamėginti sugrįžti prie irklavimo ji buvo naujosios federacijos valdžios – Rio de Žaneiro olimpinių vicečempionų Mindaugo Griškonio ir Sauliaus Ritter. Būtent jie ir stebėjo Viktorijos ypatingą finišą tribūnose gyvai. Beprotiškais šūksniais ir skanduotėmis „Lietuva“ savo balsą atidavė ir kiti irkluotojai, komandos draugai – tarp jų ir baidarininkas Simonas Maldonis, kuris yra V. Senkutės gyvenimo draugas, ir pats ruošiasi savo debiutui olimpinėse žaidynėse. Būtent jam Viktorija sakė esanti ypatingai dėkinga.

„Iš Simono Maldonio nugalėtojo mentalitetas. Mes dirbame kiekvieną dieną, kalbamės kiekvieną dieną kaip tokiu būti. Treniruotėse. Nežinau apie tą mentalitetą, nežiūriu į kitus – ateinu į treniruotes ir darau savo darbą. Praktikuojuosi galvoje, ką aš galvosiu, ką aš sau sakysiu distancijoje, kaip viskas bus. Tiesiog reikia atsinešti tai į varžybas“, – sakė V. Senkutė.

Medalį irkluotoja sakė skirianti artimiesiems: „Savo tėčiui, kuris buvo irkluotojas ir dabar yra danguje. Savo mamai, kuri mane labai seka ir palaiko. Savo vaikinui, be kurio šio medalio nebūtų. Savo draugams, artimiesiems ir visai Lietuvai, Baltijos šalims. Visiems, kurie mane palaiko“.

Prieš V. Senkutės A finalą savo starto B finale sulaukė Giedrius Bieliauskas. 27-erių sportininkas kovoje dėl 7-12 pozicijų finišavo 4 vietoje, distanciją įveikęs per 6 min 56.39 sek. ir taip užsitikrino 10 poziciją galutinėje rikiuotėje Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

LTOK.lt informacija