Naujienos

V.Senkutė pasiekė istorinį rezultatą – irkluos olimpiniame A finale

Paryžiaus olimpinių žaidynių irklavimo A finaluose turėsime ir antrą Lietuvos valtį. Vakar į moterų pavienių dviviečių valčių A finalą pateko Ieva Adomavičiūtė ir Kamilė Kralikaitė, o šiandien vienviečių valčių antrajame pusfinalio plaukime antra finišavusi Viktorija Senkutė taip pat užsitikrino vietą kovoti dėl medalių.

28-erių lietuvė atvertė naują puslapį šalies irklavimo istorijoje – ji tapo pirmąja vienvietininke moterimi, patekusia į A finalą olimpinėse žaidynėse.

Tačiau jos pačios istorija ir kelias į Olimpą buvo ypatingai vingiuotas. Irkluotoja buvo priversta sudėti irklus ir daryti pertrauką, kai anksčiau buvusios irklavimo federacijos vadovų buvo nebelaikoma perspektyvia – nutrauktas finansavimas.

Sportas visada buvo šalia Viktorijos – atidėjusi irklus į šalį ji išmėgino dviračių sportą ir netgi per trumpą laiką tapo Lietuvos vicečempione, gynė šalies garbę šio sporto elitinėje arenoje – atstovavo Lietuvai Europos dviračių plento čempionate.

Pastūmėta pamėginti sugrįžti prie irklavimo ji buvo naujosios federacijos valdžios – Rio de Žaneiro olimpinių vicečempionų Mindaugo Griškonio ir Sauliaus Ritter.

Ir tai olimpinei debiutantei sekasi puikiai – jau šeštadienį kovos dėl medalių A finale. Tarptautinio olimpinio komiteto prezidento Thomo Bacho akivaizdoje puikiai pusfinalyje pasirodžiusios lietuvės laikas – antras geriausias, sudėjus abiejų pusfinalių laikus, bet sportininkė po finišo išlaiko rimtį.

„Tikrosios olimpinės žaidynės dar tik prasidės. Labai džiaugiuosi ir labai to laukiu. Kas vyko iki šiol? Parengiamieji plaukimai, kaip sako mano treneris. Visi plaukimai iki finalo yra parengiamieji. O dabar jau bus tikra kova“, – sake V. Senkutė.

Olimpinių žaidynių debiutantė 2000 m distanciją įveikė per 7 min. 19,15 sek. ir nusileido tik olimpinei čempionei Emmai Twigg iš Naujosios Zelandijos, kuri buvo dviem sekundėmis greitesnė.

Po pusfinalio irkluotoja atviravo, kad papildomų jėgų jai pridėjo palaikymo žinutė iš mamos.

„Susirašėme vakar su mama, ji sakė, kad tėtis mane stebi iš dangaus ir siunčia sėkmės. Manau, tai buvo viena minčių, kuri viduryje distancijos leido pridėti daugiau jėgų ir stiprybės“, – sakė V. Senkutė.

Ir iš tiesų, lietuvė jau nuo pat distancijos pradžios buvo geriausiųjų trejete, o antroje distancijos pusėje galingais yriais pradėjo vytis ir tituluotą varžovę iš Naujosios Zelandijos.

Trečią vietą V. Senkutės pusfinalyje užėmė ir į finalą taip pat pateko amerikietė Kara Kohler (7.22,33).

A finale lietuvės laukia ir šios varžovės, patekusios iš pirmojo pusfinalio – olandė Karolien Florijn, australė Tara Rigney ir bulgarė Desislava Angelova.

Kitam Lietuvos atstovui Giedriui Bieliauskiui pasirodymas pusfinalyje nebuvo toks sėkmingas. Vyrų vienviečių valčių varžybose startavęs lietuvis finišavo per 7 min. 9,29 sek. ir užėmė šeštąją vietą. Plaukimo pradžioje lietuvis mėgino veržtis į priekį, bet vėliau sulėtėjo ir atsidūrė rikiuotės gale. B finale jo laukia kova dėl 7-12 vietų.

„Tiesiog nespėjau atsistatyti po ketvirtfinalio. Nėra kuo teisintis. Trūko laiko. Išnaudojau labai daug jėgų ketvirtfinalyje (užvakar finišavo antras, – past.). Neatleidau šiandien, tiesiog negalėjau daugiau pakelti. Kojos, realiai, atsisakė. Norėjau daugiau, bet šiandien tiesiog nebuvo galimybių. Bandžiau dar porą yrių stipresnių, bet kojos pasakė „ne“, – pasakojo G. Bieliauskas.

Pirmąsias tris vietas užėmė ir į finalą pateko olandas Simonas van Dorpas (6.42,39), Naujosios Zelandijos atstovas Thomas Mackintoshas (6.44,49) ir belgas Timas Brysas (6.45,32).

Vienviečių valčių finalai vyks rugpjūčio 3 dieną.

LTOK.lt informacija